چای و دمنوش کیسه ای و فله ای کدام بهتر است؟
به گزارش وبلاگ کارسیس، مصرف چای و دمنوش های گیاهی، طرفداران خاص خود را دارد اما گاهی استفاده بیش از حد نیز مسائل فراوانی را باعث می گردد.
وبلاگ کارسیس - بدون شک ما عاشق مصرف چای و دمنوش های گیاهی هستیم. در طول روز حتما چند استکان چای و یا دمنوش گیاهی می خوریم. امروزه با رشد جمعیت و احتیاج آن، شرکت های متعددی آغاز به فراوری چای ها و دمنوش های بسته بندی نموده اند؛ اما رویکرد و تفکر غالب نسبت به این دمنوش ها و چای های بسته بندی که ما در ادامه به آن ها چای کیسه ای می گوییم، مثبت نیست.
این چای های کیسه ای را غیر طبیعی و دارای اسانس و رنگ می دانیم. برای استفاده حداکثری از دمنوش ها، باید مواردی را رعایت کرد. در این مقاله در کنار شناخت تفاوت چای کیسه ای و فله، به نکات مهم برای تهیه دمنوش می پردازیم.
اغلب دمنوش های گیاهی را به علت خواص بسیار متفاوتی که برای سرماخوردگی و … دارند، مصرف می نمایند. طعم مطبوع گیاهان دارویی و چای، هر کسی را دیوانه می نماید. این دمنوش ها علاوه بر ایجاد حس شادابی، یاری شایانی به مسائل جسمی و روحی نموده اند و اثرات مفیدی بر سیستم ایمنی و گوارش و … می گذارند. در واقع، بسیاری از ما مصرف گیاهان دارویی را مناسب و کاملاً بی ضرر می دانیم؛ اما در زمینه مصرف چای فله یا کیسه ای هنوز اتفاق نظری وجود ندارد. نگاه کلی همان طور که اشاره شد، نگاهی منفی به چای ها و دمنوش های کیسه ای است.
دمنوش های گیاهی مواد بسیار حساسی هستند. هر مرحله از جمع آوری تا بسته بندی باید به وسیله پرسنل آموزش دیده انجام گردد. در غیر این صورت ممکن است عناصر مختلفی به همراه دارو های گیاهی وارد چرخه تغذیه ما شوند. عناصری که ممکن است سلامت ما را با تهدید روبه رو نمایند.
با توجه به مطالعات صورت گرفته، گیاهان دارویی فله، اجناسی که به صورت کیلویی و غیر بسته بندی فروخته می شوند؛ تهیه شده از عطاری ها، حاوی عناصر آلودگی مانند سنگ، فلز، تراشه های چوب، عناصر آلودگی شیمیایی، بقایای آفت کش ها، عناصر آلودگی بیولوژیکی مانند قطعات حشرات مرده و عناصر آلودگی میکروبیولوژیکی هستند. این محصولات معمولا بدون هیچ گونه برچسب سلامت و … به مردم ارائه می شوند.
این موضوعات در خصوص چای کیسه ای صدق نمی نماید. در هر مرحله از فراوری محصول، کنترل ها بر اساس سلامت انسان انجام می گردد. این محصولات حاوی مواد خارجی و بقایای میکروبیولوژیکی نیستند. حالا شما بگویید آیا چای کیسه ای سالم است یا چای فله؟
هر چند هنوز در زمینه استفاده از چای کیسه ای بین محققان توافق نظر موجود نیست. محققان دانشگاه مک گیل در کانادا به یک نتیجه مهم در خصوص یک برند غیر معروف چای کیسه ای دست یافتند. مطالعه صورت گرفته در سال 2019 نشان داد که یک چای کیسه ای حاوی میلیارد ها ذره میکروپلاستیک است. نتایج این تحقیق عاشقان چای را ترساند. به همین علت این محققان پیشنهاد کردند که از برند های معروف چای های بسته بندی یا چای فله استفاده گردد.
به صورت کلی همه کیسه های چای حاوی نایلون، پلاستیک و مشتقات نیستند. پس از چه ساخته شده اند؟ کیسه چای از الیاف برگ های گیاه آباچا، نوعی درخت موز که در فیلیپین می روید، تهیه می گردد.
دمنوش های گیاهی از نظر طرز تهیه به سه دسته تقسیم می شوند:
- خیساندن در آب داغ (دم کردن).
- جوشاندن (جوشانده)
- خیساندن در آب داغ و قرار دادن آن در دمای اتاق (خیساندن)
قسمت های حساس گیاه مانند برگ و گل (نعناع، بابونه و…) را باید به روش دم نموده تهیه کنید. در غیر این صورت، نمی توانید از این گیاه بهره کافی ببرید؛ زیرا ممکن است اجزای فعال آن با گرما از بین بروند.
قسمت های سفت گیاه مانند ریشه و پوست (دارچین، زنجبیل، زردچوبه) را باید بجوشانید. از آن جایی که عبور ماده موثره از این قسمت ها به داخل آب مشکل است؛ می توان آن را در مدت زمانی که بیش از 5 دقیقه نباشد، جوشاند. اگر محصول به صورت پودر باشد، احتیاجی به جوشاندن آن نیست؛ می توان آن را دم کرد.
فرآورده های حاوی موسیلاژ (ریشه گل ختمی، بذر کتان و …) و گیاهان حساس به حرارت را به آب دمای اتاق اضافه نموده و یک شب بگذارید و مصرف کنید. بدین ترتیب روش های آماده سازی را هم یاد گرفتیم.
برای چای کیسه ای زمان و دمای آماده سازی روی بسته بندی درج شده است. علاوه بر این، در صورت وجود خواص آلرژی زای گیاه، ناراحتی هایی که در هنگام مصرف ایجاد می نماید (مثلاً سنا اثر اسهال آوری دارد، باید دو فنجان در روز مصرف گردد)، خواصی مانند TETT نیز در گیاه ذکر شده اند. در حالی که در محصولات فله، چنین اطلاعاتی موجود نیست.
به علاوه چای کیسه ای با گرما مهر و موم شده و فاقد هرگونه مواد چسبنده است. با این اوصاف چای کیسه ای بهتر است. اشتباه نیست اگر بگوییم محصول بسته بندی شده یک محصول سالم است.
قبل از این که فراموش کنیم، اگر می خواهید دمنوش گیاهی با عسل مصرف کنید؛ دمنوش خود را تا 45-50 درجه خنک کنید. زیرا بالاتر از این دماها، عسل با اثر گرما خراب می گردد و شما نمی توانید بهره کافی را ببرید.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان